back  

ZÖLD NAPLÓ / Sűrűségek

"Az elemek változása az összkép változásához vezet"

                                                                              Christian von Ehrenfels


   A ZÖLD NAPLÓ egy „vizuális jegyzetfüzet”, amely az összkép hiány-, illetve hullámtermészetében mélyül el.

A hiánytermészetet kutató darabok (Szélrózsa, Hullámtörők, Gravitáció, Delta, Húrok, Szentiván-éj, La Primavera) elforgatott, organikus formába helyezett minta- és ritmusszerkezetek.

Hiány akkor keletkezik, például, amikor a kép egy adott részletére „zoomolunk”, így fontos mozzanatok esnek ki a látómezőnkből. A lecsapott részek látszólag elveszítik fontosságukat, azonban épp ez a feszültség lényege, mert a fő forma üzenetét hordozhatják. Bármilyen szerves darabka, amely nem része többé az egésznek, hangsúlyos marad, hatással van a kép egészére, valamint negatív formaként csapódik ki a képmező szélein túlra. E sorozat legfőbb célja a hiányra való figyelem felkeltése.

Epheszoszi Herakleitosz szerint „minden áramlik”. Pusztán formai szempontból az általam megjelenített hullámtermészetűség nem más, mint apró képelemek masszív formává és eltérő ritmusokká való szerveződése (Ujjlenyomat, Vers a szerelemről, Szétválasztó algoritmus, Fehér zaj, Ritmusszakadás, Vörösfenyők, Palást).

Pszichológiai jelenség, ahogyan az egyén az emberáradatban feladja személyiségét, és átveszi az embertömeg mozgási irányát. A túlélési ösztönnel lehet kapcsolatos, hiszen számára ez jelenti a legkisebb erőfeszítést és a legnagyobb biztonságot. Ha ennek mintájára a kisebb képi elemek egymást mintegy „utánozva” követik az egységes haladási irányt, igen erőteljes hatást váltanak ki. Egy sor vagy csupán egyetlen egység a fő iránnyal való szembefordítása megváltoztatja az összképet és a fény esésszögét is. Ha felületen egymással ellentétes irányú mozgást jelenítek meg, a fény rejtett formákat bont ki a határvonalak mentén, így egy apró irányváltás is megakasztja a tekintetet.